top of page
  • Foto del escritorLaia Carpio

El paradís de cultura LGBTIQ+ del Raval

L'Independent: una llibreria i centre cultural que aposta per la visibilització del col·lectiu i la cohesió del barri a través de la literatura

Espai de trobada a L'Independent del Raval. / INSTAGRAM @lindependentraval


L'Independent és un projecte que va néixer durant la pandèmia l'any 2020, quan l'agrupació d'ONG La Coordinadora es va adonar de la debilitat dels operadors culturals. "El sector de la literatura independent és on es treballen els temes que representen les comunitats que s'han de visibilitzar, especialment en un moment en el qual s'està alçant l'extrema dreta amb eines com discursos d'odi o fake news", explica Rafael Escudero, secretari general de la xarxa d'Immigració de La Coordinadora.


L'origen: Madrid

Abans de L'Independent del Raval, es va crear La Independiente de Lavapiés, a Madrid. Escudero diu que l'ambient de Lavapiés és molt semblant al del Raval, i per això van escollir aquest barri de Barcelona per establir-se. El local que van aconseguir a Madrid, abans d'adquirir-lo ells, havia de ser per "una coneguda empresa d'apostes", però "allò no era el que necessitava el barri. El que necessitava era un espai de trobada, on els veïns i veïnes poguessin reunir-se, compartir cultura, i fer barri", explica Escudero.


Al local de Lavapiés hi ha una clínica legal un cop per setmana, on qualsevol que ho necessiti pot consultar un lletrat sense haver de donar les seves dades personals. També hi ha activitats de ludoteca infantil per donar suport a pares i a mares que necessitin un cop de mà. A més a més, també duen a terme activitats amb persones grans, com per exemple, un club de lectura en el qual regalen els llibres que llegeixen amb l'objectiu de fomentar temes com el feminisme o polítiques LGTBI. D'aquesta manera inciten a la gent a reflexionar i a debatre.


Hi ha estudis que afirmen que el comerç local és fonamental per estructurar un territori, i Escudero espera que L'Independent pugui aportar el seu granet de sorra a la ciutat: "és un espai que ofereix llocs de feina de qualitat que alhora proporciona un espai de trobada per la gent del barri". A més, afegeix "com que tothom es coneix i parla, si fa temps que ningú veu a la Maria, que viu al cinquè de l'edifici del davant, potser és perquè li passa alguna cosa i s'hauria d'anar a veure què és".


Literatura: altaveu per aquells que ho necessiten


El membre de La Coordinadora declara que l'objectiu del local no és guanyar diners venent llibres. Els diners que guanyen ajuden a finançar les activitats que fan a L'Independent, però la seva prioritat és la labor sociocomunitària i cultural que estan duent a terme.


Tot i això, els llibres també són una eina per fer arribar la cultura a més persones, especialment a través de les editorials independents. Escudero fa un símil amb el fet de pujar el so d'un altaveu: "Si donem veu a les editorials independents, mostrem problemes que afecten els col·lectius invisibilitzats, però si aquestes editorials desapareixen, ningú els farà cas". Per donar veu a aquests col·lectius, des de La Coordinadora es va crear l'editorial Margen Libros, que compta amb més de 30 títols, alguns traduïts al català i a l'eusquera com "Pobre, gordo y maricón" un llibre de l'actor Alberto Velasco en el qual explica la seva història.


Segons explica Escudero, Margen Libros es diferència d'altres editorials perquè paga el 100% dels drets d'autor als escriptors dels llibres per avançat. Com que produeixen els llibres des de la mateixa editorial i la defenen des de la fundació cultural de L'Independent, no hi ha ànim de lucre: només remuneració pels autors. "D'aquesta manera impedim que es pugui especular amb la cultura, ja que nosaltres creiem en l'accés universal i la democratització d'aquesta", confessa ell.


El duopoli que acaba amb les editorials independents


El secretari general de la xarxa d'Immigració de La Coordinadora relata que quan es van endinsar en el sector del llibre, es van adonar que els escriptors són les parts més vulnerables de l'engranatge que constitueix el negoci. Les tres peces fonamentals són: les editorials, que assumeixen els costs per produir el producte, les distribuïdores, que col·loquen els llibres a les llibreries, i finalment les mateixes llibreries que venen el llibre.

En aquesta cadena, quan l'editor estableix un contracte amb la distribuïdora, aquesta li exigeix un 20% del preu de cada llibre distribuït. Sobre aquest preu, el llibreter exigeix un 30% de descompte sobre el preu del llibre, i l'autor es queda un 10%, de manera que l'editor ha perdut un 60% de cada venda realitzada. Com que l'editor ha de pagar un impressor, un maquetador, un corrector... es queda amb aproximadament un 20% del preu de venda al públic de cada llibre. Per aquest motiu, les editorials petites i independents ho tenen difícil per sobreviure dins l'engranatge que forma el sector.


A part de tot això, Escudero afegeix que les distribuïdores abusen del seu poder. Les grans empreses de comercialització de llibres no permeten que les editorials accedeixin a elles directament: només ho poden fer a través de la distribuïdora. Hi ha algunes empreses que sí que permeten la venda directa, però el llibre només estarà disponible en línia, per tant, no serà físicament disponible a la llibreria. Això afecta negativament la visibilitat del producte i per conseqüència a la seva venda.


Aquests factors van influir en la caiguda d'editorials independents durant la pandèmia, i van beneficiar el duopoli que controla el sector del llibre a Espanya: L'editorial Planeta, que és la propietària de La Casa del Libro, els premis Planeta, el diari La Razón... I l'Editorial Penguin Random House, que actualment està comprant editorials independents.


Cultura, cultura i més cultura


L'Independent del Raval no és només una llibreria, també és un espai cultural obert, on es fan petits concerts, espectacles, recitals de poesia i altres events culturals. Una de les primeres activitats que van realitzar va ser contractar a sis Drag Queens que van regalar 600 roses el dia de Sant Jordi a la Rambla.


Des de fa mesos, L'Independent està treballant en un curtmetratge que s'estrenarà durant el mes de l'orgull LGTBIq+ , en el que hi participaran artistes catalans del col·lectiu. Encara no han desvetllat l'argument, però des de Dragònic us avancem que "serà sobre fets reals que passen dia a dia".

Activitat de poesia a La Independiente de Madrid / INSTAGRAM @laindependientelibreria





Comments


Altres entrades

bottom of page