top of page
  • Sílvia Pujol

Glaciar: "El drag és un art que es basa en la identitat"


La Glaciar porta gairebé dos anys fent drag. Font: @glaciar.drag


L'artista explica que un dels aspectes fonamentals de la disciplina que exerceix és la discussió sobre el gènere


Les Drag Queens afirmen que hi ha una relació intrínseca entre fer drag i la identitat de gènere. "El drag té a veure amb la performativitat, és una sàtira sobre el gènere" comenta Glaciar (@glaciar.drag), Drag amb la que Dragònic ha pogut contactar per discutir i analitzar la relació entre aquest dos conceptes.


La 'identitat' i 'expressió' de gènere sovint es confonen. La Human Rights Campaign, l'organització més gran dels Estats Units en defensa de la igualtat, estableix que la identitat de gènere està relacionada amb la percepció i autodeterminació d'un mateix. Aquesta pot ser la mateixa o diferent de la que es va assignar quan l'individu va néixer. En canvi, l'expressió de gènere és l'externalitat d'aquesta identitat. Es relaciona amb seguir comportaments o vestir d'acord amb una aparença determinada. Cal ressaltar, però, que no necessàriament s'han de seguir les característiques que socialment defineixen el que és masculí o femení.


L'Elias, més coneguda com a Glaciar, és una artista drag que actualment està vivint a Barcelona i ha actuat i participat en molts shows a la capital catalana. A més, és directora artística de La Ravalada, un tour organitzat per diferents bars i locals de la ciutat amb espectacles i festes protagonitzades per Drags. Va començar en aquest món perque es va prometre a ella mateixa que abans dels 30 anys volia fer drag. Prèviament, havia realitzat dansa, teatre i arts performatives.


Per ella, el drag és "la variant més rellevant d'art contemporani del segle XXI. És l'expressió artística que consuma el desig d'aquest corrent: que l'artista i l'obra es confonguin i que un mateix es pugui tornar la seva pròpia obra". Afegeix que un aspecte fonamental és "la discussió sobre el gènere".


Quan l'Elias és Glaciar, s'autodefineix com a "una muntanya gèlida o un cub d'aigua dolça congelat". Li agrada pensar que pot tenir aquesta dualitat: la de ser una persona freda i distant o una tendra i dolça. Quan està fent drag no s'identifica amb cap gènere en concret, però admet que "habitualment recull una energia que es podria considerar femenina".


Sobre si algú podria tenir un dilema amb la seva identitat, explica que "l'experiència vital de cada persona és diferent". En molts casos, ser Drag ha reafirmat el gènere assignat en néixer. Un home pot tenir un personatge súper femení, però fora d'ell ser molt masculí. No obstant, també creu que aquesta activitat pot ser una via per "replantejar-se molts assumptes, ja sigui el gènere, les relacions de poder o la sexualitat. Perquè, en definitiva, el drag és un art que es basa en la identitat."





Una dona pot ser Drag Queen?

A vegades, les dones s'han sentit excloses d'aquest món. Lacey McFadyen, més coneguda com a Lacey Lou, va relatar a The Guardian que va ser discriminada per una agència que contracta Drag Queens per no ser un home. Això ha estat discutit en diferents debats d'àmbit feminista i LGTB i cadascú ha tret conclusions pròpies. Per la Glaciar "una dona i qualsevol persona pot ser Drag, ja que no hi ha una barrera en aquest aspecte. Tothom és vàlid". Puntualitza, però, que el fet de ser vàlid "no significa que sigui bo. Aquesta habilitat té a veure amb l'executant, però no amb el seu gènere."

Altres entrades

bottom of page