top of page
  • Foto del escritorAbril Montero

'Eurovision' presenta un espectacle de Drag Queens en la segona semi-final

En tota la història d'Eurovision, només hi ha hagut tres concursants Drag.


Un dels intervals de la segona semi-final d’Eurovision del passat divendres va ser a càrrec de tres Drag Queens, les quals simulaven ser les presentadores Alesha Dixon, Julia Sanina i Hannah Waddingham després d’haver entrat a la ‘Queen Machine’. Les artistes van interpretar una barreja de "Free" d’Ultra Naté, "Free Yourself" de Jessie Ware i "Free Your Mind" d’En Vogue.


Acompanyades per una legió de ballarins, Miss Demeanour, Mercedes Benz-Over y Tomara Thomas van apoderar-se de l’escenari durant gairebé sis minuts, convidant al públic a “deixar-se’n anar” i “liberar-se a ells mateixos”. La sorpresa va ser ben rebuda per part del públic i va servir com a recordatori de la relació entre el festival de la cançó i la comunitat LGTBIQ+.


Fotografia del moment de l’actuació, amb els colors de l’arc de Sant Martí il”luminant l’estadi M&S Bank Arena.


El Drag a 'Eurovision'

El 2002, va presentar-se Sestre, un grup d'Eslovènia format per tres drag queens: Marlenna, Emperatrizz i Daphne. La seva elecció va dur a manifestacions i a un debat al Parlament d'Eslovènia, però finalment van acceptar, ja que en plena integració a la Unió Europea, el discurs discriminatori contra la comunitat LGBTI no va ser ben vist. Amb la interpretació de la seva cançó Samo ljubezen, van quedar en tretzena posició.

Imatge de l'actuació de Sestre a Eurovision el 2002.


Verka Serduchka va ser la segona Drag Queen en aparèixer al concurs europeu de la cançó. Serduchka va presentar-se com a representant d'Ucraïna el 2007 i va quedar en segon lloc amb "Dancing Lasha Tumbai". La seva aparició a Eurovisión va crear molta controvèrsia, però actualment, Andriy Danilko (és el seu nom real) és considerat un dels artistes ucranians més internacionals.

Verka Serdezhka i la seva actuació a Eurovision.


La Drag Queen que va obtenir més renom va ser Conchita Wurst, guanyadora d'Eurovision a l'edició de 2014, que va tenir lloc a Dinamarca. Conchita Wurst és, en realitat, el nom artístic d'en Tom Neuwirth, el qual va crear per presentar-se al festival. Wurst va anar en nom d'Àustria i va fer-se amb el trofeu interpretant la cançó "Rise Like a Phoenix".


De nou, el fet que una Drag Queen representés un país va crear molta polèmica. Quatre dies després que s'anunciés la candidata a Âustria, més de 31.000 persones seguien una pàgina de Facebook anomenada "Anti-Wurst". A més a més, diversos països com Rússia, Bielorrúsia i Armenia van criticar durament l'espectacle i, inclús, van plantejar-se no emetre l'actuació en el seu territori, ja que van considerar com a sodomia la imatge d'una dona amb barba.

Conchita Wurst just després de fer-se amb la victòria a Eurovision 2014.


En l'actualitat, les dues artistes continuen en el panorama musical i gaudeixen de reconeixement en molts països del continent europeu. De fet, ambdues han estat involucrades en l'edició d'Eurovision d'aquest any. Verka Serduzhka va actuar ahir a la nit a la final del festival junt amb altres representants d'altres edicions, com Cornelia Jakobs (finalista el 2022) o Netta Barzilai (guanyadora el 2018).


Conchita Wurst, per altra banda, també ha estat els darrers dies per Liverpool, on ha tingut lloc el festival aquest any. Tot i que no ha actuat a la gal·la final, ha fet directes a les xarxes socials reaccionant i valorant les actuacions dels concursants a les semi-finals i també ha fet una col·laboració amb Booking.com, on ha creat el "Conchita's Holiday Fan Village", on compartia records de la seva edició, consells i anècdotes amb els "eurofans".


La gala final d'Eurovision va tenir lloc el passat dissabte 13 de maig i Suècia va fer-se amb el micròfon de vidre. Loreen va tornar-se a presentar, després de la seva victòria el 2012 amb 'Euphoria', per fer història amb 'Tattoo', ja que s'ha convertit en la primera dona en haver guanyat dos cops el festival.

Comments


Altres entrades

bottom of page